Debatt Nyheter Sverige

I nationens intresse att valfusket utreds

Det hade förhoppningsvis inte någon större påverkan på det slutgiltiga resultatet, men valet 2018 präglades av hot, våld och fusk. Det svenska valsystemet är dessutom hopplöst utdaterat och osäkert. Ändå är det absolut ingen som lyfter det här frågorna. Nu skall man hålla käften och gå vidare som ingenting hänt. Inte vara en ”dålig förlorare” eller ”foliehatt”. Men den gnagande känslan vill inte försvinna. Den skaver och gör sig påmind gång på gång… ”Det där gick fan mig inte rätt till”!

Jo det fuskades! Kom igen, säg inget annat. Det finns tonvis med bevis på dessa fakta. För det är ju onekligen så att valrörelsen är en del av själva valet. Den är en del av samma process. Och det är under valrörelsen man främst hittar bevisen på omfattande och i vissa delar organiserat fusk.

Om det också skett oegentligheter under själva rösträknandet och hela den verksamheten, är ju förstås omöjligt för en vanlig medborgare att sia om. Inblicken i det förfarandet är ju som bekant i stort sett noll för gemene man. Men att det inte skulle förkomma något som helst fusk även där, finner i alla fall undertecknad som helt otroligt. Däremot får man hoppas att det är på en sådan liten skala att det inte påverkar utgången av valet allt för mycket.

Men faktum kvarstår, vi fick se en enormt ful valrörelse. Med stoppade möten, desinformation på främmande språk, skadegörelse av valmateriel, hot mot valarbetare, misshandel av valarbetare. Stulna valsedlar, personer som inte fick rösta för att deras identitet var stulen och någon hade redan lagt röst i deras namn. Utanför vallokaler attackerades personer som delade ut valsedlar…
Gotland var inte heller förskonat, tvärtom, här var valsabotaget väldigt omfattande och utstuderat. Varje morgon i över två veckors tid fick Sverigedemokraternas valarbetare lägga tid på att ställa i ordning och reparera det som förstörts under natten. Sabotaget skede alltså varje natt, där några körde runt många mil i bil, och ”plockade” all valpropaganda från SD över hela Gotland.

Så här en månad efter valet är det inte någon som vill minnas otrevligheterna under valrörelsen och valdagen. Men det är uppenbart för alla med ett sinne för ”fair play” och en demokratisk ådra att någonting måste ändras. Detta kan inte fortgå. Vi kan inte längre ha en demokratisk process som liknar den i diktaturer och bananrepubliker, som dömts ut av utsända valobservatörer.

Det här förfallet följer mönstret i samhället i stort. Mer våld, mer fusk, mindre trygghet. Vår yttrandefrihet begränsas i allt större utsträckning på alla plan. Hur kommer valrörelsen se ut om fyra år om inget görs? Redan i år fick vi se ett ”skandalval” som egentligen borde ogiltigförklaras…

Anledningen till att inget händer, är förstås att det allra mesta av fusket och våldet drabbar SD. Inget av de andra partierna har velat markera mot det demokratiska haveriet på grund av sin avsky för partiet. Här finns det faktiskt en riktigt otäck underton… För den som tiger samtycker.

Man kan ju bara föreställa sig det ramaskri som ljudit över landet om ett av de andra partierna drabbats av till och med en bråkdel av det som SD varit utsatta för. Tänk om till exempel Löfvén eller Kristersson fått ställa in ett av sina valmöten för att Sverigedemokrater stängt ner det med hot och skrän?

För det är det som är det farliga med sjuklöverns hållning. Ignorerar man våld och sabotage mot SD idag, kommer man möta samma metoder själv i morgon. Det finns knäppgökar i alla läger tyvärr och våld föder som bekant våld.

Mathias Hackzell
Född 1973 och uppvuxen i Visby. Boendes i Stockholm under tjugo år för att sedan återvända till Gotland 2013. Oberoende nationalkonservativ skribent med ett lokalpatriotiskt fokus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *