Debatt Nyheter

Svenskarna flyttar igen

Svenskarna emigrerade till Amerika, de infödda slogs ut. Fattigdom och svält drev oss att flytta. Idag flyttar Svenskarna igen från Sverige. När konkurrensen ökar och den politiskt strukturella rasismen ställer grupper mot grupper blir det oroligt. När spänningarna förändrar Sverige, då lämnar många hemlandet.

Svenskarna flyttar igen

Vem kunde tro för 100 år sedan i Sverige, att Socialdemokrater, Center-/Bondepartister, Höger eller Kommunister skulle rasera allt som svenskarna hade byggt upp?

En utropad konstitutionell monarki, med Kungahusets representant som statschef. En påstådd demokrati, där helt vanliga kunder kan råka illa ut i varuhus, där skottlossning sker på dagen på gator och torg, bomber i offentliga rum, våldtäkter, misshandel och vållande till död i skolor.

Svårigheter och nöd som skapade så mycket elände, fick svenskarna att kämpa och bygga världens mest kända välfärdsland.

Svenskarna flyttar igen, till Spanien och andra soligare platser.

Jag och inte Vi

Sedan införde man ”Jag”, att jag är viktigare än du, där egocentrismen utvecklades utöver historiska mått.

Den nya fantastiska superkonsumerande människan, dirigerades och likriktades av Internets ägare och de som ville sälja ännu mera.

Att konstant triggas och njuta av hjärnans belöningssystem, genom konsumtion av prylar och konforma sociala medier, håller oss borta från vad som verkligen är viktigt.

Vi har glömt att kämpa för oss tillsammans, för sådant som skapar ett gott liv med värden bortanför konsumtionen.

Har svenskarna något tillsammans idag?

Dokumentären om Sveriges moderna historia

Fundera över denna vackra och stundvis sorgliga historiska dokumentär på SVT Play: Tiden är en dröm, produktionsår 1999.

Ett enormt forskningsarbete i jakt på de tidigaste fotografierna från Sverige 1859-79, av filmaren Jan Lindqvist.

Klicka på länken, eller klistra in den i din webbläsare:

https://www.svtplay.se/video/24998902/tiden-ar-en-drom/tiden-ar-en-drom-sverige-1859-1879?info=visa

Johan Pettersson
Person ENTJ-person i Myers-Briggs. "Drivkraft, analys och beslutsamhet för att nå mål". Oberoende Social- och Hållbarhetskonservativ. Mål Leva i ett humanistiskt varmt Sverige, inte en kall delstat! Va? Se t.ex. Suburra på Netflix... Motto "Politiker som bara tänker på sig själva kommer alltid att misslyckas" Nuläge Driver gärna projekt för hållbarhet. Konsult för organisationer. Gräver och skriver om det splittrade samhället. Utbildningar Ämneslärare i Psykologi/Samhällsvetenskap/Geografi Beteendevetare i psykologi. IT-examen. Magisterpåbyggnad i psykologi och beslutsfattande. Övriga ämnen: juridik, journalistik, projektledning, teknik... Pilot

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *