Gotland Nyheter

Jobbansökan utan fördomar

Jobbansökan utan fördomar. Linköpings kommun ska testa jobbansökningar utan personligt brev. Det går snabbare att söka jobben säger HR-chefen. Och kanske startas en ny trend även i andra kommunala utbud, att bedömas utan fördomar? Bostadsbolag är ofta på tapeten gällande särskilda villkor, för alla utom långtidsköande.

Bild: svt,se, 2020-10-22

Fördomsfri rekrytering i Linköpings kommun

Jobbsökande utan fördomar. Kommunens hemsida säger:

”Arbetssökande presenterar sig själv när hen söker jobb”

Redan förklaringen om fördomsfri rekrytering, innehåller en fruktansvärd fördom och kränkning.

Linköping kallar arbetssökande för Hen?

Hen är knappast lagstadgat för kommuner att använda. Språkbruket markerar snarare användarens personliga eller grupptillhörighetens syften.

Fördomsfri rekrytering ska göras för att rekrytera den som har potential för tjänsten.

Men se upp för Demokratins skull!

Kristdemokraterna Linköping

Jobbansökan utan fördomar.

” Personligt brev har enligt forskning ingen validitet alls, det enda det gör är att påverka personer som jobbar med urval på fel sätt. Risken är stor att vi som arbetsgivare, medvetet eller omedvetet, väljer bort jobbsökare utifrån fördomar.”, säger KD:s Denise Cassel. (Linköpings kommuns hemsida, 2020-10-22)

Kristdemokraterna vill inte att rekryterare ska läsa personliga saker som familjeförhållanden eller ålder, inte heller läsa dåligt utformade texter.

Om man har problem med rekryterare, så får man kanske anställa fördomsfria rekryterare, som i sina ansökningar kan visa vad som gör dem fördomsfria med stor sannolikhet… men det går ju inte att beskriva före intervju?

Kommunen säger inget till SVT, om att sökande med personliga brev som tidigare har valts bort, istället får större chans till jobb?

Diskriminering pågår

Personal som gör urval kallar arbetssökande för Hen, reagerar på familjeförhållanden, eller ålder.

Tänk t.ex. att jobbet kräver någon som är ostraffad och att en straffad person söker. Då görs processen krångligare och den sökande kränks vid intervju dubbelt upp.

Först, så kallas Hen med hopp om jobb fast personen egentligen inte skulle ha kallats, sedan så frågas om Hen har straffats?

Eller, om en brukare i någon service har rätt att välja en man eller kvinna, ska då rekryteraren först kalla arbetssökande på intervju och på plats efterfråga: Hen, Man eller Kvinna?

Undvika diskriminering

Förklaringen att undvika diskriminering bygger stort på en enda fråga.

Kommunerna orkar inte bära det ris som rikspartierna har bundit åt egen rygg.

Det är plötsligt panik, när allt fler inflyttade saknar jobb och allt fler redan boende inte anställs.

Dessutom diskriminerar kommuner redan arbetssökande, genom olika rekrytering.

Tyvärr finns bevis för att svenskar med lärarexamen och åratal av utbildningar och erfarenhet inte får arbeta i Linköpings skolor, om inte tidigare referenser kan kontaktas… det råder kanske inte personalbrist i skolan när andra söker jobb med personlig bakgrund?

Vinnare av jobb på Lyckohjulet

Framtidens jobbmarknad i Sverige riskerar att bli ett lotteri, där vissa redan har rätt vinstnummer på Lyckohjulet, genom fördomar.

Det är t.ex. omöjligt att som svensk arbetssökande konkurrera med utländsk arbetskraft, som slussas direkt till kommunala arbetsplatser från ”samverkansparter” som AF och andra Integrationsföretag.

Överallt stoppas arbetssökande med olika, av skattefinansierade verksamheter som de själva betalar skatt till.

På Gotland reagerade rektorn i Högbyskolan på barnfamiljer som visade sympati för riksdagspartiet SD… men hur såg hens personliga brev ut?

Jämför Fördomsfri bostadskö

Det är oklart om Östergötlands huvudstad och andra kommuner ska stryka förtur i bostadskön, så att uthyrning sker fördomsfritt?

Fördomsfri uthyrning av lägenheter skulle kunna baseras på kötid, inte pengar, kontakter eller personliga förhållanden.

Det har hänt att Bostadsbolag som är i maskopi med till exempel Stockholms Bostadsförmedling har gett förtur åt människor långt från Sverige.

Samtidigt har bostadsbolagen nekat barnfamiljer med åratal av kötid, trots god ekonomi men fast anställning utanför Stockholm, innan man har hittat jobb i staden.

Stockholms hyresmarknad stoppar Svenska barnfamiljer

Om Sverige ska lyckas med Demokrati, ska fördomsfritt gälla alla.

Kändisar i bostadskö

Senast nu i veckan skvallrade Expressen att den välkända tidigare Polischefen på Gotland, har fått lägenhet:

https://www.expressen.se/nyheter/carin-gotblad-fick-exklusiv-lagenhet-satt-i-styrelsen-/

Moderatledaren har också varit i blåsten:

https://www.expressen.se/nyheter/k

 

KÄLLA: Linköpings kommun, 2020-10-22

https://www.linkoping.se/nyheter/nyheter/personligt-brev-slopas-i-ansokan/

Johan Pettersson
Person ENTJ-person i Myers-Briggs. "Drivkraft, analys och beslutsamhet för att nå mål". Oberoende Social- och Hållbarhetskonservativ. Mål Leva i ett humanistiskt varmt Sverige, inte en kall delstat! Va? Se t.ex. Suburra på Netflix... Motto "Politiker som bara tänker på sig själva kommer alltid att misslyckas" Nuläge Driver gärna projekt för hållbarhet. Konsult för organisationer. Gräver och skriver om det splittrade samhället. Utbildningar Ämneslärare i Psykologi/Samhällsvetenskap/Geografi Beteendevetare i psykologi. IT-examen. Magisterpåbyggnad i psykologi och beslutsfattande. Övriga ämnen: juridik, journalistik, projektledning, teknik... Pilot

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *