Krönika Nyheter

Ideologi manipulering av barn/minderåriga

Ideologi manipulering eller åsiktsmanipulering av barn/minderåriga är ett ämne jag funderat över relativt länge.

Många barn växer upp i familjer då föräldrarna har starka politiska värderingar och åsikter. En del är vänsteranhängare, några är socialdemokrater, moderater eller sverigedemokrater. Och dessvärre verkar det ganska vanligt att föräldrarna försöker påverka och övertyga sina barn att deras ideologi är den enda rätta. Vilket såklart i värsta fall kan resultera i att barnen växer upp med tron att dom också måste ha sådana värderingar och bara måste rösta på samma parti som mor och far när dom fyllt 18-år. Är ju det enda dom fått höra och lärt sig under uppväxten och den starka indoktrineringen har påverkat dem så mycket att de bara i princip vet en sak.

Nu säger jag inte att det är så i alla familjer, vill ej generalisera. Dock vet jag att det förekommer och att det ej är ovanligt. Tycker i ärlighetens namn att det är rent ut sagt VIDRIGT att pracka på minderåriga en massa skit och ej låta dem utveckla sina egna tankar, åsikter och värderingar. Det är ett ansvar man måste ta som förälder att knipa igen och hålla politiska åsikter för sig själv under barnens uppväxt, den diskussionen kan man ta vid vuxen ålder. Väljer dem då att gå i sina föräldrars fotspår så är det mer än okej, men låt bli barnens hjärna under uppväxten och låt dem tänka själva.

Ingjald Atlinger
Född 1977, från Visby. Högerkonservativ antisocialist.

3 Replies to “Ideologi manipulering av barn/minderåriga

 1. Där kan jag rakt av säga att jag har diametralt motsatt åsikt. Finns väl ingen, inte heller ev partner, man har så stor lusta att påverka som ens eget kött och blod. Så är det väl i alla fall för min egen del.
  Nu hör jag inte till dem som tror att uppfostran och miljö i alla fall om den är någorlunda normal kan påverka en personlighet särskilt mycket – kanske mest bara bejaka. Men att påverka, det är ju egentligen det så kallad uppfostran går ut på?
  Jag torgför gärna mina tankar inför min fru och barn, försöker lyssna på deras och kan ärligt talat säga att jag får skärpa till mig om jag tycker dessa kolliderar.
  Till exempel när man sitter och tittar på Farmen eller annan dokusåpa – skall man hålla tand för tunga när man ser en deltagare beter sig som en Moderat? 🙁 Jag kan det inte riktigt. 🙂

 2. Jag glömde att förtydliga att mitt inlägg ej handlar om uppfostran utan endast om att påverka barn/minderårigas politiska åsikter och värderingar under uppväxten. Har inga egna barn så det vore fel av mig att tala om för andra hur man man skall uppfostra sina barn. Det är lätt att blanda ihop uppfostran med politiska värderingar men personligen tycker jag ej dom har någon koppling till varandra. Låt oss säga att jag haft ett eget barn och under uppväxten väljer det att bli vänsterpartist utan min påverkan. Skall jag då känna mig misslyckad som föräldrar för att jag avskyr vänstern, eller skall jag vara stolt att min barn gjort ett eget aktivt val utan min inblandning? Svaret för mig är enkelt, jag skulle vara mycket stolt även om det är totala motsatsen till min egen ideologi. I övrigt har jag inga problem med att folk ser på saken annorlunda och är av motsatt åsikt, det är ju poängen med det här forumet att alla skall kunna diskutera och dela sina tankar.

 3. Klart jag håller med om att man skall ha full respekt för ens egna barns åsikter och värderingar och att det är de själva som får forma dem. Vuxna lider ofta av en bristande respekt för barn och där håller jag absolut med dig. Kanske det går att ha det samtidigt som man faktiskt försöker göra så gott man kan själv – det är ju även till syvende och sist ens egna handlingar och sätt barn lär sig mest av – även om det blir till ett avskräckande exempel. 🙂 Det går ju inte precis att roffa åt sig den största tårtbiten och samtidigt prata om rättvisa.

  Vårt yngsta barn satt med och lyssnade på en del av valdebatten – det var ju så man skäms å alla vuxnas vägnar när man såg dem käbbla och prata i mun på varandra helt hysteriskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *