Krönika Nyheter

Kändisarnas löjeväckande upprop

Kjell Berqvists upprop mot Sverigedemokraterna på Facebook stinker utav desperation och hat. Samtidigt avslöjar listan dessa så kallade ”kändisars” extremt skruvade självbild. Präglad av narcissism, elitism, folkförakt och hybris.

Bara ordet ”kändis” får det att krypa i kroppen av pinsamhet. Bilder av av åttio och nittiotalet dyker upp. Skvallertidningar som läses på ”damfrissan”. Vem har gift sig med vem? Vem har varit otrogen? Vem har skiljt sig? ”Kändisfester” med Alice Timmander i spetsen. Hjärndöd skräpjournalistik som konsumerades halvt på skämt med en rejäl dos skam inblandat…

Så det är ganska slående att det är just ordet ”kändis” massmedia valt att trycka på när man sprider Kjell Bergqvists påverkanskampanj. Förmodligen för att man då kan använda i stort sett vem som helst som någon gång i sitt liv figurerat i offentligheten. För mig är i alla fall hälften av namnen höljda i dunkel. Vem dom är eller varför dom anser sig ha rätt att tala om för svenska folket hur dom skall rösta. Har jag inte den blekaste aning om…

Gemensamt för alla på listan är dock att man uppvisar en i min mening fascinerande störd självbild. För även om du nu verkligen är ”känd” och uppskattat för det du gör, varför skall någon överhuvudtaget lyssna till dig när det kommer till politik? Varför har dessa fån inbillat sig att deras tyckande och tänkande är värt mer än oss vanliga dödligas?

Tror verkligen Kjelle att bara för att han spelade Åsa-Nisse i en kalkonrulle för tio år sedan att folk skall ändra sin tänkta SD-röst till ”vad som helst”?

Eller så kan vi ta en begåvad person som exempel. Om du till exempel är uppskattat operasångerska… Är det verkligen så att du sitter i din flotta överklassvåning i centrala Stockholm och styr över den svenska väljarkåren via gymnasiala, ”känslosåsiga” inlägg på sociala medier? Vi får se, kanske kommer det någon undersökning en vacker dag på huruvida dessa ”kändisar” verkligen påverkar optionen överhuvudtaget. Jag kommer till dess förhålla mig enormt skeptisk.

Lika lite som påstådda ryska troll påverkade amerikanska presidentvalet kommer Kjelle Berqvists och hans troll påverka detta val. Etablissemanget kanske tror att det är så det funkar, men det är det inte. Folket är inte så dumma att dom någon dag innan valet ändrar sin röst för en kommentar man läst på nätet. Man röstar efter det man upplever i sin egen vardag. Efter sin ekonomi och sin upplevda trygghet. Sina barns framtid…Det är min fasta övertygelse.

Men jag är inte heller så säker att dessa namn på listan verkligen tror att dom kommer att påverka valutgången. För dom handlar det om att signalerade till sina ”meningsfränder”. Försäkra sig om att man fortfarande är med i klubben… ”I´m still hip”! Signalerar man desperat till omvärlden obarmhärtigt omedveten om hur fel man har….

Mathias Hackzell
Född 1973 och uppvuxen i Visby. Boendes i Stockholm under tjugo år för att sedan återvända till Gotland 2013. Oberoende nationalkonservativ skribent med ett lokalpatriotiskt fokus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *