Gotland Nyheter

Bernt Herlitz hotas nu även av åtal och fängelse

I en intervju för Gotlandswebben berättar tandhygienisten Bernt Herlitz om den senaste utvecklingen i rättstvisten mot Region Gotland angående hans uppsägning från Folktandvården. Herlitz avslöjar att han nu också riskerar att åtalas för att ha brutit mot patientsekretessen. Vid en fällande dom riskerar han då att dömas till två års fängelse.

Det är en modfälld Bernt Herlitz som kontaktas av Gotlandswebben. Han berättar att han visserligen hittat en tillfällig anställning på fastlandet men att han tvingats övernatta i sin bil de dagar han jobbar. En prövning under de kalla vinternätterna som lagts till plågan av att behöva vara skild från sin familj större delen av veckan.

Men det är framför allt det som kommer att utspelas datumet den 9 maj som Bernt allt som oftast har i tankarna. Den kommande rättegången i Arbetsdomstolen i Stockholm. Under förhandlingarna ställs allt på sin spets och de är då Bernts framtid sätts på spel. Går utfallet Region Gotlands väg slås Bernt Herlitz liv och framtid i spillror.
-Tvingas jag betala dessa skyhöga rättegångskostnader skulle det fullständigt ruinera mig och min familj.

Bernt berättar att nu ligger dessutom än mer i potten när det avgörs i AD i maj.
-Jag har nyligen kallats till polisen för förhör och fått reda på att ett eventuellt åtal väntar mig. Även här gäller det att jag påståtts brutit mot patientsekretessen. Fälls jag där är maxstraffet två år i fängelse… Dom säger att dom avvaktar beslutet i Arbetsdomstolen innan man går vidare.

Bernt är fortfarande undrande till hur allt gått till. Hur det kunnat gå så här långt? Han beskriver hur han tampas med overklighetskänslor. Hur det hela känns som en ond dröm…
-Det är en konstan mardröm. Jag förstår fortfarande ingenting. Hur jag hamnade i den här situationen. Omedelbar uppsägning! En normal arbetsgivare hade börjat med att stänga av mig och startat en utredning eller en skarp varning… Men här ger dom mig sparken med omedelbar verkan. Jag fick gå samma dag!

-Sedan när det kommer till att jag brutit sekretessen är det ju inte sant. Mellan myndigheter gäller ett undantag från denna. Jag är dessutom skyldig enligt socialtjänstlagen att slå larm om det finns en risk att barn far illa. Det är just det jag gjorde. Jag gjorde min plikt! Det är migrationsverket som brutit mot sekretessen när dom kontaktade gode männen.

På frågan om han ångrar att slog larm om åldersfusket svara Bernt:
-Jag har precis sovit i bilen under fyra nätter… Har du provat det i början av april? Jag riskerar att bli tvungen att betala ett miljonbelopp till regionen. Jag är en bit över femtio så arbetsmarknaden är inte intresserad av mig längre.

-Jag riskerar nu också ett åtal och fälls jag där kommer jag också att förlora min legitimation. Då kommer jag definitivt aldrig mer jobba som tandhygienist. Jag risker fängelse. Går all åt helvete så ser jag fram emot en tillvaro som fattigpensionär med ett brottsregister. Så ja. Det är klart att jag ångrar mig…

Bernt Herlitz säger att anledningen till att han tog mod till sig och agerade var att hans oro för att de verkliga barnen får bo med vuxna män på flyktingboenden.
-Det har ju också visat sig vara katastrofalt vi har ju sett våldtäkter och andra övergrepp där barn utsatts.

Men sina goda intentioner till trots. Nu är det Bernt Herlitz som Region Gotland ser som en brottsling och som nu riskerar att få hela sin tillvaro raserad.
-Det är så enormt mycket prestige inblandat nu från Regionens sida. Det känns som dom är livrädda och verkligen vill krossa mig.

Gotlandswebben kommer fortsatt bevaka fallet med Bernt Herlitz och kommer att hålla läsarna uppdaterade kring utvecklingen.

Vi rekommenderar alla att också se programmet Domstolen från SVT https://www.svtplay.se/video/17163414/domstolen/domstolen-sasong-3-avsnitt-2?info=visa#titel där Bernts första rättegång tas upp 25 min in i avsnittet.

Besök också Bernt Herlitz hemsida www.berntherlitz.com och läs hur han med sina egna ord beskriver fallet.

Mathias Hackzell
Född 1973 och uppvuxen i Visby. Boendes i Stockholm under tjugo år för att sedan återvända till Gotland 2013. Oberoende nationalkonservativ skribent med ett lokalpatriotiskt fokus.

4 Replies to “Bernt Herlitz hotas nu även av åtal och fängelse

 1. Det är alltså 40 år det tar att göra sanningen olaglig.?.
  PK-pajasar från Palme till Reinfeldt och Löfven har med hjälp av världens högsta skatter gjort ”investeringar för framtiden” så till den milda grad att vi nu har no go-zoner spridda över hela landet, pensioner under eu-snitt och en massa annat gött.
  Här på ön har vi ju inte ens ett eget Rinkeby eller Rosengård ÄN. Måste vara genant för de jollrande stollarna i komunhuset. Bäst att slå till stenhårt om någon vågar sig på att ifrågasätta komunens framtidssatsning..

  1. När man skriver om de jollrande stollarna i kommunhuset bör man stava kommun med två m kom jag på i efterhand klok som jag är. Annars är det lätt hänt att man framstår som en stolle själv..

 2. Nu måste vi får bort dårar som straffar visslarna och låter de kriminella bovarna gå fria.
  Detta ärende är helt sanslöst. De som borde straffas är dem som placerar vuxna män på hem för barn . De utsätter barn för livsfara och våldtäkter.
  Att låta sig luras av främlingar är ingen merit . Det är idioti.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *