Nyheter

Corona Självtest

Corona självtest. Nu finns ett internettest från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Region Stockholm. Viss hosta och andra symtom liknar vad som anges för SARS, MERS och Covid19.

Uppskattat test

Corona självtest. Över 200 000 anses redan ha gjort testet, se längst ned.

Jag hade själv uppskattat ett sådant test, efter att i början av november -19 ha överraskats med ”världens torrhosta”.

Har aldrig någonsin hosta, inte sedan småskoleåldern. Först kom lätt feber, inget som kändes för jobbigt. Sedan började hostan. Smärta djupt ned i lungorna som jag aldrig någonsin hade upplevt tidigare. Smärtan klättrade uppåt och försvann efter tre dagar. Men hostan drog igång, med ungefär 30 attacker per dag.

Jag vet inte om det var tågresan mellan Stockholm och Linköping, som utvecklade historien?

Smittvägar och öppna gränser

Barnens skola misstänks fortfarande som källa, eftersom många familjer vistas i riskområden på lov som Höstlov, Jullov, Sportlov… riskområden med till exempel SARS och MERS.

Sverige

Dock uttalade sig svenska staten snabbt om Coronavid19 i AFTONBLADET HÄR

Världen

Här finns bra artiklar om SARS i Kina och smittan från Kameler i Mellanöstern MERS…

Utvecklingen av Hostan

Corona självtest. Vårdcentralen tog emot och lugnade med att det alltid är mycket virus i omlopp i november. Hostan försvann inte. Så jag kontaktade Vårdcentralen någon vecka senare, vilka berättade att man kunde ha hosta i 6 veckor.

På natten kastade jag mig ur sängen vid Hosta, eftersom luftröret tycktes smalna av och det var nästan omöjligt att få tillbaks luft. Ögonen var rödsprängda. Efter 4 veckor,  december nära lucia, berättade Vårdcentralen att de hade massor av larm om jobbig hosta.

8 veckor med allvarliga hostattacker, som sakta avtog i frekvens. Hostattackerna stannade på 3-5 ggr/dag. I januari var det ännu svårt att se till exempel roliga filmer, vid tokskrattande återkom hostan.

Torr strupe och en känsla av sand i röret var något som flera personer rapporterade… även om man är fullt ”frisk” och tränar tycks sandpappret finnas kvar länge.

Vårdcentralen skulle ringa upp, de sa att de ville ha koll på utvecklingen… men jag hörde aldrig något från dem. Det verkar ha varit full cirkus i november och december?

Egenvården

Rörelse

Hela tiden, från början av hostan i november, gick jag cirka 3,2 mil i veckan. Eftersom vi går över 1,6  km till skolan med barnen, blev det ändå 4 turer mellan hemmet och skolan per dag. Det var skönt och förmodligen bra för lungträning?

Mat

Honung, kallslungad, och intagen med sked varje morgon. Starkt kaffe från presskanna, mycket vitaminer, bra mat, mycket vatten, ingefära… ”Hostmediciner” gjorde varken till eller från… mycket Asiatisk stark mat; chili, ingefära, kummin, etc.

Ånginhalering

Klassisk stor kastrull med kokat vatten och gömd under handduk, med någon droppe Eukalyptus och salt. Sitta 10 minuter och öppna upp luftrör, tömma eventuella dumheter i näsutrymmen och bihålor.

Frisk

Hela förloppet tog nära 10 veckor, innan full träning kunde starta, med upp till 5-6 pass i veckan. Ungefär i mitten av januari kändes det 100 % igen.

 

LÄNKEN till testet är HÄR

Medicinskt ansvarig är Patrik Söderberg Chefläkare prehospital vård.

Testsidan du länkas till är senast uppdaterad 2020-03-18.


Johan Pettersson
Person ENTJ-person i Myers-Briggs... "Drivkraft, analys och beslutsamhet för att nå mål". Oberoende Socialkonservativ; Staten behöver tillse att samhället inte kollapsar genom Tagare. Mål Leva i ett humanistiskt varmt Sverige, inte en kall delstat! Vad menar jag? Se t.ex. Suburra på Netflix... Nuläge Driver projekt för social hållbarhet. Konsult för organisationer. Gräver och skriver om det splittrade samhället. Kompetenser Ämneslärare i Psykologi/Samhällsvetenskap/Geografi Beteendevetare i psykologi. IT-examen. Magisterpåbyggnad i psykologi och beslutsfattande. Övriga ämnen: juridik, journalistik, projektledning, teknik... Pilot "Politiker som bara tänker på sig själva kommer alltid att misslyckas"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *