Nyheter

Eliphas Arvingar i SVT

Eliphas och hans liv berör djupt. Eliphas gjorde något stort och tårarna rinner med säkerhet längs kinderna på varje empatisk medmänniska som ser programmet. Eliphas Matsweru dog i Linköping och hans diskreta liv tolkades som ett ”tidningsbud”. Men Eliphas liv hade ett syfte… Att lyfta sitt hemland.

Arvinge okänd

Eliphas arvingar i SVT. Ett litet program bland miljoner, men ett av de stora och viktiga!

Det finns flera anledningar att se dokumentären ”Arvinge okänd” HÄR, där Niklas Källner och Kattis Ahlström söker efter fakta om Eliphas.

Förutom att kameran ibland fångar ögonblick, där ord är överflödiga, utmanas tittaren att tänka.

Eliphas efterlevande kämpar för att utveckla sina liv, sin hembygd och sitt hemland. Släktingarna saknar sin bror och son varje dag. Inget kan uppväga allt lidande i sorgen efter Eliphas, men SVT:s team kan skänka viss frid.

Hjälp på plats

Den som är intresserad av att lyfta andra medmänniskor till något bättre än nuet, till ett liv med mening, bör fundera på vilken hjälp vi alla kan ge på plats.

Eliphas lyckades ta sig till Sverige med en dröm och Linköpings tekniska högskola blev ett verktyg att försöka uppfylla drömmen… att återvända hem till Zimbabwe med en ny maskin.

Det är komplext, i betydelsen sammansatt problematik, men inte nödvändigtvis svårt att hjälpa på plats.

Eliphas släktingar talade rakt och tydligt om sina behov. Vi som känner det starkaste för att hjälpa människor att utveckla sina hemländer, måste få uttrycka det… utan smädelser.

Jag önskar starkt att jag hade fått träffa Eliphas, följa med honom hem och se med egna ögon, vad just jag skulle kunna göra eller ge!

 

 

 

Johan Pettersson
Person ENTJ-person i Myers-Briggs... "Drivkraft, analys och beslutsamhet för att nå mål". Oberoende Socialkonservativ; staten behöver tillse att samhället inte kollapsar genom Tagare. Mål Leva i ett humanistiskt varmt Sverige, inte en kall delstat! Vad menar jag? Se t.ex. Suburra på Netflix... Nuläge Driver projekt för social hållbarhet. Konsult för organisationer. Gräver och skriver om det splittrade samhället. Kompetenser Ämneslärare i Psykologi/Samhällsvetenskap/Geografi Beteendevetare i psykologi. IT-examen. Magisterpåbyggnad i psykologi och beslutsfattande. Övriga ämnen: juridik, journalistik, projektledning, teknik... Pilot "Politiker som bara tänker på sig själva kommer alltid att misslyckas"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *