Krönika Nyheter Sverige

Fotbollsfest blev propagandafars

Det svenska landslaget stod för en bragdartad insats under fotbolls-VM. Tyvärr kan man inte säga samma sak om politiker och media som inte kunde låta bli att göra allt för att stjäla fokus från våra idrottare. Förutom en synnerligen uselt TV-produktion som man kan lämna därhän, verkade det dessutom som man hade bestämt sig för att förstöra nöjet för svenska fotbollsfans på fler sätt. Det verkade stört omöjligt att ostört få luta sig tillbaka och njuta av fotbollsgodiset som serverades i Ryssland. I stället bjöds man gång på gång på diverse illasmakande moralkakor och illa dold politisk propaganda som tilltugg till fotbollsfesten.

Precis allt skall politiseras i dagens Sverige. Man kletar sin uttjatade, tröttsamma, politiska präktighet och självupplevda godhet på allt från melodifestivalen till nationaldagsfirande. Det skall polariseras och pekas med fingrar och skrivas på näsor. … Naturligtvis försitter man inte chansen att även sätta huggtänderna i de största idrottsevenemangen.

VM hade inte ens börjat innan ”PK-maskineriet” snurrade igång. På presskonferensen där man presenterade truppen som skulle gräva guld i Ryssland, var den första frågan till förbundskaptenen Janne Andersson om lagets brist på mångfald. Journalisten från Sveriges Radio (suprise, suprise) verkade väldigt bekymrad och i det närmaste besatt över spelarnas hudfärg och ursprung. Man kunde förstå att han kände att det var på tok för många etniska svenskar i det svenska landslaget.

Sedan det blev känt att VM skulle gå av stapeln i Ryssland har vi förstås också haft återkommande utspel för att markera mot Ryssland och Putin. OK! Jag tror ingen har missat att etablissemanget i väst tycker Putin är jätte, jätte, jättedum. ”Superduper” dum. Men man kunde förstås inte låta saker bero och låta grabbarna lira lite boll i lugn och ro.

Svenska regeringen ville förstås också vara med på det antiryska tåget. Man slog på stora trumman och deklarerade från regeringens håll att man minsann skulle bojkotta och inte skulle finnas på plats under gruppspelet. Skönt tyckte nog många, som inte tycker att det finns någon plats för politiker som vill ta politiska poäng inom idrotten.

Men man kunde såklart inte stå för sitt löfte och hålla sig borta från VM när det stod klart att Sverige tagit sig vidare och gått till en kvartsfinal. Nu kunde förstås inte de mediekåta politrukerna från Svedala hålla sig längre. Nu skulle man minsann ändå dyka upp och ”stötta” VM-laget.

Återigen, vilken överraskning… Så näringsministern satte sig på business class och åkte ner.

För övrigt har man matat på med stort och smått under hela turneringen. Själv satte man en ostbåge i vrångstrupen när man i ett reportage inför matchen Iran-Marocko fick det att handla om Geert Wilders i Holland och hans kritik mot Islam. Man visade till och med bilder från ett av politikerns tal. Starkt jobbat måste jag säga, att klämma in detta totalt ovidkommande i ett sportreportage om en match i fotbolls-VM.

Annars var förstås den allra största PK-triumfen ”Jimmy Durmaz affären”. Kort ”recap”. Durmaz byts in i slutskedet av gruppspelsmatchen mot Tyskland och det går inte så bra för honom. Han orsakar framförallt den frispark som Tyskland sedan i slutsekunderna gör det vinnande målet på.

Detta generar i sin tur att Durmaz får hat och hot på sitt Twitterkonto, till och med dödshot och hot mot sin familj. Naturligtvis helt jävla oacceptabelt! Men det är det ju inte bara jag som tycker. Eller du. Eller ”godhetsapostlarna”som förkunnar det politiskt korrekta evangeliet. Varenda någorlunda vettig människa tycker naturligtvis detta är ett helt sjukt beteende. 99,9 procent av den svenska befolkningen (minst). Men tyvärr finns det också  en hel del dårar där ute. Speciellt när miljontals människor bänkar sig, dricker öl och ser på fotboll. När sedan laget man håller på förlorar på detta dramatiska sätt blir det kortslutning hos några få.

Det jag vänder mig på är hur cyniskt vissa aktörer använder en sån utomordentligt tråkig händelse. Man kan för sin inre syn se hur det styvnar i stuprörsjeans och fuktas under batikklänningar när det går upp för de ”goda krafterna” att man har en ny händelse man kan göra till sin.”Titta på mig! Se hur god jag är! Jag tycker också en massa självklarheter!.Jag tycker det är hemskt när barn drunknar i medelhavet och när psykfall hotar fotbollsspelares familjer”. Nähä…

Men det man verkligen kan ställa sig frågande till är Fotbollsförbundet och andras agerande. Det är naturligtvis en skyldighet att polisanmäla och utreda hoten mot Durmaz. Men varför göra en grej av det?  Innan man hade klarhet vad som egentligen hänt och vart hoten verkligen kom ifrån. Vissa som granskat hoten närmare menar att det till största del var ”botar” som stått för lejonparten av hoten. Det vill säga att det var en organiserad cyberattack.

Men det ville inte andra gå med på. Folk från samma sfär som ofta talat om internettroll och diverse påverkanskampanjer i olika sammanhang, kunde inte riktigt tro att detta var fallet denna gång. Det var ju ett sådant gyllene tillfälle att sätta fingret på den utbredda rasismen som sägs härja fritt i vårt samhälle.

Svårt att säga vad som är sant här. Jag har efter ha gått på fotboll i över trettiofem år sett hur den verkligen lockar fram det sämsta hos många i vissa lägen. Så jag kan gott tänka mig att en VM-match med miljon publik kan få femtusen ”retards” att skicka hot mot Durmaz. Oavsett tycker jag det var fel att lägga så stort fokus på detta mitt under pågående turnering. Spektaklet med presskonferenser och det halvhjärtade ”fuck rasism” utspelet fick nog inte önskat effekt.

För även om det rörde SVT-reportrar till tårar så tror jag att många andra tog fram ”skämskudden” och vad som skulle bli ett starkt ”statement” förvandlades till överdramatiserad pekoral.

Mathias Hackzell
Född 1973 och uppvuxen i Visby. Boendes i Stockholm under tjugo år för att sedan återvända till Gotland 2013. Oberoende nationalkonservativ skribent med ett lokalpatriotiskt fokus.

One Reply to “Fotbollsfest blev propagandafars

 1. 1.
  Bra sammanfattning 🙂

  2.
  Som fotbollsspelare i Stockholmslag i 20 år, anser jag inte att ett spelmål är en bragd. Äventyret tog också slut, när EU-regionen Sverige inte längre fick straffar.

  3.
  Att svenska fans som ”hatar” Sverigevänner, bär landslagströjor, åker till VM och sjunger en Nationalsång som inte är officiell, är tecken på olika symtom inom psykologi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *