Kultur Nyheter

Guiness

Dublin
Jag har precis kommit hem från en resa till den gröna ön. En ö där det svarta guldet inte är olja utan gudarnas nektar ”Guinness”.

Jag har inandats atmosfären av en katolsk grundkänsla som blivit blandad av Jamesons Whiskey, Guinness och ett språk som mer klingar keltiska än engelska. Denna miljö av slit och släp där folket genom tiderna fått slita mer än de har förtjänat i guld. Detta har också bidragit till landets atmosfär.

De gröna mjuka kullarnas land där vägarna kantas av stenmurar och varje by har byggt sina hemman av den gråsten som funnits till handa. En karg miljö som fostrat storheter som Jonathan Swift, James Joyce och Samuel Becket m.fl. har varit min hemvist i 5 dagar. Ett ställe där efternamnen mest varierar mellan O´Brien, Finnegan och O´Hara och O´Connors.

Min stora fråga var: Vad är det som gör en Guinness till en Guinness? Vad är det som får irländaren att välja denna lite kvalmiga dryck istället för en ljus lager?

Guinnessen är en kolsvart stout med en rik rostad smak blandad med kryddan humle och innehåller en viss besk kärvhet i smaken. En förnimmelse av choklad och bröd. Alltsammans avrundat med det unika Guinnesskummet som bidrar till mjuk och len munkänsla. Att den är rik på antioxidanter tror jag inte är anledningen, då drycken varit på topplistan sen mitten av 1700-talet.
Irland är verkligen kultur. Hela denna ö riktigt lyser och andas en känsla som tiden inte riktigt rår på. Ett ställe för den kulturlystne att frossa när kulturen är som bäst.

Efter en promenad genom Tempel Bar där pubarna skjuder av inhemsk musik så går jag in på The Brazen Head på Bridge street. Dublins äldsta pub  med anor från år 1198. En pint Guinness i handen och försöker hänga med i sången om ”Molly Malone”. Visan om den unga fiskmånglerskan som dog i feber alldeles för ung på tidigt 1700-tal. Hon står också som staty på Grafton Street med dragvagn. Alla kan den och sången vibrerar i de gamla väggarna till ackompanjemang av gitarr, banjo och fiol. Glasen dunkas i takt mot borden samtidigt som hälarna från skorna får folk att vilja dansa. Tillsammans eller ensam med sitt glaset i handen.

This Words stands over me head. But God forgive I´m just a trevelar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *