Gotland Nyheter

Intervju med Lars Engelbrektsson, SD Gotland

Det har minst sagt varit några turbulenta dagar för Sverigedemokraterna Gotlands nya ordförande Lars Engelbrektsson. Dagarna efter det att han valdes med klar marginal på partiets årsmöte har varit hektiska. En stor del av tiden har gått åt att svara på journalisters frågor och anklagelser om att tagit över genom en ”kupp”. Nu efterlyser Engelbrektssson lugn, arbetsro och försoning. Gotlandswebben fick en intervju där den nya ordföranden bemöter den kritik som riktas mot honom och förklarar sin vision för framtiden.

Det syns att det varit en intensiv period för Lars Engelbrektsson. Han ser lite trött ut när han tar emot på sitt kontor men utstrålar samtidigt lugn, optimism och tillförsikt. Det märks att han är van att ha fullt upp efter ett långt arbetsliv som egen företagare med många järn i elden. Men de senaste dagarna har varit något utöver det vanliga.

-Det har varit helt galet, förklarar Lars samtidigt som hans telefon återigen ringer. Ännu en journalist vill ha kommentarer…

Anledningen till att Lars Engelbrektsson befinner sig i stormens öga är naturligtvis hans nya roll som ordförande för Sverigedemokraterna på Gotland. Några dagar innan intervjun valdes han han på partiets årsmöte i Visby och efterspelet har dominerats av bitterhet och anklagelser. De allvarligaste handlar om att Engelbrektsson iscensatt en kupp där han dessutom skall ha köpt röster och ”styrt mötet”. Påstående som SD-ordföranden ser som helt tagna ur luften och påpekar att han varit öppen med sin kandidatur i flera månader innan årsmötet och följt de demokratiska spelreglerna fullt ut.

-Det här är till en stor del media som vill skapa en höna av en fjäder!

Påståenden om att ha dragit dit nya medlemmar och styrt dessa under mötet bemöter Engelbrektsson som ”larv”.

-Att det kommit många nya och unga medlemmar till mötet måste väll ändå bara ses som positivt? Men det var inte min förtjänst, jag har inte en aning om vilka många av dem var och känner dom inte. Att jag styrt dessas under mötet är bara larv. Det jag däremot gjorde var att hjälpa en som inte förstår svenska fullt ut. Det var endast honom jag hjälpte med vissa gester. Tanken var att jag skulle sitta bredvid honom under mötet men dessa platser var upptagna.

Trots de relativt allvarliga attackerna mot honom hyser Lars Engelbrektsson inget agg mot de som nu kommer med anklagelser emot honom. Flera gånger understryker Lars att det från hans sida inte finns någon som helst ilska eller illvilja.

-Jag har inte ett ont ord att säga. Jag hoppas i stället att dom kan ta någon vecka att rasa av sig, för att sedan komma tillbaka till partiet. Det finns absolut en plats för alla och dom skulle tas emot med öppna armar. Vi vill nu bygga för framtiden och köra igång valrörelsen på bästa sätt.

När det kommer till framtiden hoppas nu Lars Engelbrektsson att SD kommer att växa på Gotland där man tidigare varit ganska svaga sett till ett riksgenomsnitt.

-Redan nu har vi sett en tillströmning av nya medlemmar. Strategin framöver kommer att vara att visa att Sverigedemokraterna inte är ett ”enfrågeparti” utan även har den bästa politiken när det kommer till kärnfrågorna vård, skola, omsorg. Sedan är naturligtvis landsbygdspolitiken enormt viktig för oss som parti och något av nyckelfråga här på Gotland. En fråga jag själv verkligen brinner för.

-Nu handlar det om att vi inom SD Gotland skall bygga ett harmoniskt och välfungerande kollektiv där alla är är välkomna att bidra konstruktiv. Där vi  ”sätter laget före jaget”. Vi måste nå ut och synas och gå stärkta in i den kommande valrörelsen. Jag känner redan att vi har vind i seglen. Många hälsar glatt när jag möter dom och önskar oss lycka till. Vi har en starkt tillströmning av medlemmar och människor som aktivt vill hjälpa till. Vi är ett parti i medgång!

Mathias Hackzell
Född 1973 och uppvuxen i Visby. Boendes i Stockholm under tjugo år för att sedan återvända till Gotland 2013. Oberoende nationalkonservativ skribent med ett lokalpatriotiskt fokus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *