Nyheter

Nationalsången och EU

Dagens Nyheter skriver idag att största ämnet i svenska EU-valet 26 maj 2019 är Migration.

Nationalsången och EU

Samtidigt med att EU-valet plötsligt är viktigt, tycks ingen tala om den svenska ”Nationalsången” ?

Vid stora delstatsevenemang, sjunger svenskarna enligt tradition en visa av Folkforskaren Rickard Dybeck (1811-1877).

Redan 1986 motionerade VPK följande  HÄR :

– ”De ideal som texten i nationalsången återger tillhör en förhoppningsvis för alltid förgången tid. Det finns knappast någon i det här landet som känner sig speciellt stolt över Gustav II Adolfs, Karl X:s eller Karl Xll:s erövringskrig och de blodbad som de åstadkom både för det svenska folket och för våra grannländer.

För över trettio år sedan kunde alltså svenskarna riskera att förknippa en möjlig nationalsång med historiska erövringskrig?

– ”Det finns heller knappast någon som i sina framtidsvisioner drömmer om M o t. 1986/87 att Sverige återigen skall bli vad det var i sina ”fornstora dar”.

EU:s axelmakter har officiella nationalsånger

Nationalsången och EU.

Majoriteten av Svenska väljare röstade hösten 1994 för att bli medlem i EU och påbörja Federalisering och förbereda Euro.

Frankrike och Tyskland, har officiella nationalsånger framtagna genom sina parlament.

En stilla undran finns om nämnda delstater ska upphöra med sina nationalsånger, eftersom de har byggt mycket av sin grund på Krig?

Tyskland -Över alla

Dock både avskedades och landsförvisades den Liberala Tyska professorn som skapade Tysklands nationalsång… och 1952 avtalade den tyske förbundspresidenten Theodor Heuss och förbundskanslern Konrad Adenauer att hymnen skulle gälla som tysk nationalsång. (Källa: Tysklandspecialisterna.se).

Frankrike -Ta till vapen

Till vapen, frie män

Ställ upp på raka led!

Självaste Napoleon har både förbjudit och återinsatt Marseljäsen (Se t.ex. Herrman Lindqvist i Aftonbladet 21 november 2015).

Svenska nationalsången är inte ok?

Det vore väl ändå klantigt… otäckt… att tänka utanför boxen…

Tänk om de stora partierna i riksdagen beställde och beslutade en Svensk nationalsång, just när majoriteten av svenskarna har bestämt sig för att stanna i EU?

Men flaggan ska man förvirrande nog vifta med 6 juni… även som Federalist!

 

Johan Pettersson
Person ENTJ-person i Myers-Briggs... "Drivkraft, analys och beslutsamhet för att nå mål". Oberoende Socialkonservativ; Staten behöver tillse att samhället inte kollapsar genom Tagare. Mål Leva i ett humanistiskt varmt Sverige, inte en kall delstat! Vad menar jag? Se t.ex. Suburra på Netflix... Nuläge Driver projekt för social hållbarhet. Konsult för organisationer. Gräver och skriver om det splittrade samhället. Kompetenser Ämneslärare i Psykologi/Samhällsvetenskap/Geografi Beteendevetare i psykologi. IT-examen. Magisterpåbyggnad i psykologi och beslutsfattande. Övriga ämnen: juridik, journalistik, projektledning, teknik... Pilot "Politiker som bara tänker på sig själva kommer alltid att misslyckas"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *