Gotland Nyheter

Politiken på Gotland?

En källa med insyn i partier och olika organisationer på Gotland, uppger för Gotlandswebben (GW), att gotlänningarna egentligen bara kan välja samma lokalpolitiker i valet 2018, oavsett partifärg:

-Det är egentligen ingen skillnad på de valbara partierna i kommunfullmäktige. På pappret syns ideologiska skillnader. Men det är verkligen svårt att avgöra vilket parti som har mest kompetens och visar störst förståelse för Gotlands politiska grundfråga, ska vi lyfta varandra på ön eller inte?

När GW ber källan att berätta mer i detalj om denna grundfråga, blir svaret:

-På Gotland, som i övriga Sverige tycks personen sätta sig själv i centrum, före gruppen. Till exempel så föreslår sittande styrelser sig själva helt ogenerat, vid nya årsmöten. Det är ingen hemlighet att man stänger ute personer, alltså utför vuxenmobbning, för att göra sig av med obekväma.

GW undrar om det verkligen handlar om mobbning:

-Personer väljs in i styrelser, får uppdrag, klias på ryggen, så att det nya blir samma som det gamla. Det är ett generellt problem i hela Sverige att kompisar går först. Man har räknat på denna samhällsfara… ”kränkande särbehandling mot vuxna på arbeten” kostar upp mot 40 miljarder årligen. Men det är livsfarligt här, en ö långt från fastlandet… alltså, jag har själv fyra examen och yrkesutbildningar, men har fan ingenstans att ta vägen… jag menar bara att det är vanligt att andra berättar samma sak om Gotland… Minns 1990-talet när jag utbildade mig till pilot… mötte yrkespiloter på Bromma som skrattade när jag berättade att jag bodde permanent på ön… jaha du bor på ”prison island”!

GW ställer frågan vad mobbning har med partipolitiken att göra:

-Ja, alltså, Gotlänningarna har egentligen inga val att välja mellan. Den lokala demokratin på ön är uppbyggd av kompisar för kompisar. Inom flera förvaltningar och arbetsplatser inom regionen styr gänget hela ön… därför står valet till fullmäktige mellan pest och kolera. De som skulle kunna tillföra något… utgöra rejäla skillnader… till exempel nyinflyttade med olika kompetenser flyttar tillbaks till fastlandet.

GW nöjer sig inte och vill veta mer om de politiska partierna och ett eventuellt demokratiunderskott på Gotland:

-Alltså, det sitter ihop. Att en liten grupp håller ihop och är väldigt tysta… släpper inte in. Mitt eget parti har till exempel tidigare”tappat bort” administrativa verktyg för olika kandidaturer,  till olika valbara poster. Det har gjort att samma gäng kan hålla ihop… nya styrelser kanske kan göra något bättre än den förra… men generellt har jag låga förväntningar på öns politiker… Andra partier på ön har också tydligt visat att de arbetar för sig själva, inte för gotlänningarna… vill Gotland vara som turistbroschyrerna så måste alla lyfta varandra… men jag ger inte upp, fullmäktige ska få arbeta med hela Gotland efter valet… mitt eget parti har till exempel en policy att bemöta alla medmänniskor med respekt och att söka samarbete, för bästa resultat… jag söker också själv personer i nuläget, som vill vara med i en grupp… vi ska genomföra en kommundelning på Gotland!

GW sätter nästan kaffet i halsen, men blir nyfiken:

-Ja, det är ohållbart med en enda nästlad kommun, intrasslad i mantrat Region… Gotland dör av flera orsaker, men två är tydliga: centraliseringen till Visby… att gotlänningarnas huvudstad ligger i Bryssel och att en enda kommun gör folk till småpåvar utan täckning för sina roller!

GW försöker inflika att småpåvar finns överallt:

-Jo, men detta är en ö, vi kan inte leva som under Feodal-tiden… med en Regionkung som får hjälp av lokala stormän utplacerade runt om på ön.

GW sammanfattar det hela till att gotlänningarna får leva med vissa problem, oavsett vilket parti som styr ön:

Ja, vi måste alla vakna, hjälpa varandra och göra ön varm igen! Det är inte hållbart om så många arbetar bara för sin egen skull… det blir ett demokratiunderskott… det skapar utanförskap och att gotlänningarna inte längre visslar och sjunger spontant på gator och torg!

Niklas Sjöblom
Född 1979, oberoende konservativ. Boendes på mellersta Gotland.

2 Replies to “Politiken på Gotland?

  1. Komikern Lewis Black har vid något tillfälle liknat det amerikanska tvåpartisystemet vid ”A bowl of shit looking at itself in the mirror”. Ställer man istället in skålen i skrattkammaren på gröna lund och får 6 (eller 7 om man så vill) spegelbilder, så stämmer liknelsen rätt bra in på svenska förhållanden. Både vad det gäller rikspolitik eller för den delen lokalpolitik på denna kobbe.

  2. Känner igen mycket av vad denna människa säger.

    Att vara i ett gäng är faktiskt a och o i politiken vilket parti du än tittar åt. Det här fulspelet som skett inom SD människor emellan är bara som en tillknycklad skrattbild av det som sker i andra partier.

    Människor med integritet och sådana som är utan ambitioner att knyta vänskaps eller samarbetsband med andra står sig slätt och uppfattas nog ofta som rent hotfulla för ”nätverksbyggarna”.

    Det där har om inte annat blivit övertydligt för mig när jag suttit i fullmäktige. De som gått igång allra mest och hårdast mot mig är sådana som bygger väldigt mycket på just ”nätverksbyggande” som till exempel Bo Björkman eller Johan Thomasson i respektive politiska karriärer. Fighten mellan mig och Bo Björkman har ju blivit en slags underhållande följetong för övriga ledamöter. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *