Nyheter Sverige

Säg nej till böneutrop i religionsfrihetens namn

Nu står det klart att det blir böneutrop även i moskén i Växjö. Det är den tredje moskén i Sverige som får tillstånd att basunera ut att deras gud är störst, att Muhammed är guds profet och att det är dags för bön. Många kritiska röster höjs nu mot beslutet medan många också naturligtvis välkomnar beskedet med glädje.

Religionsfrihet är en absolut rättighet och en av grundpelarna i ett demokratiskt samhälle. En rättighet vi som samhälle skall värna och skydda till det yttersta. Men en annan lika viktig rättighet är friheten att vara sekulär och att slippa bli pådyvlad någon annan uppfattning och tro. Frihet från religion.

”Bygg en moské baby! Bygg två!” Var ett av förre statsministerns Reinfeldts nu mer historiska och bevingade visdomsord. Och ja! Här fick han för en gångs skull till det. Visst bygg gärna en moské men pröjsa själva och låt dom som inte vill slippa ta del av er förkunnelse…

Kommer majoriteten ens påverkas av detta? Vad gör det mig om man tre minuter i veckan kör på i 110 decibel om Muhammed? I städer långt ifrån mig, i stadsdelar ”Svenne” inte gärna besöker? Nej, det är väll så att detta inte påverkar gemene mans vardag det minsta. Det är inte heller något som många kommer ligga vaken om natten och fundera över heller. Just nu för tillfället…

Men symbolvärdet är förstås enormt. Dessutom finns det nu ytterligare ett prejudikat för böneutrop. Varje moské med självrespekt kommer nu naturligtvis att också kräva rätten att genomföra ”Adhan” inför fredagsbönen. Och sedan är det ju så, trots vad beslutsfattare än må tro, att det inte är någon homogen muslimsk befolkning som bor runt våra moskéer. Det finns trots allt andra. Kristna, ateister och all där i mellan. Många av dessa kommer från länder där de har obehagliga minnen av dogmatisk och extrem religiositet. En del har till och med flytt för att slippa ifrån förföljelser, våld och krig kopplat till detta. Hur känner dessa människor när man hör böneutropet ljuda ut över bostadsområdet på fredagen?

Mathias Hackzell
Född 1973 och uppvuxen i Visby. Boendes i Stockholm under tjugo år för att sedan återvända till Gotland 2013. Oberoende nationalkonservativ skribent med ett lokalpatriotiskt fokus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *