Gotland Krönika Nyheter Sverige

Stulna Barn i Sverige Del 1.

Källa hämtad: SR 2020-06-16

Stulna Barn i Sverige Del 1.

Ni som aldrig har känt någon som drabbats, eller själva drabbats kommer under sommaren få olika händelser beskrivna. Det handlar om hur fruktansvärt illa Socialtjänsten i Sverige kan arbeta. Nu har det gått 17 år sedan mina egna barn blev stulna från Gotland, till Östergötland. Jag har även vg rakt igenom långa Socialrätten med förvaltningslagarna. En lagstiftning som många socionomstudenter uppgav som ”svår”, vilket givetvis inte stämmer.

Exempel på Socialchefer

Inslaget från SR 2013 ovan, visar ett av många olika ärenden som Socialtjänsten kritiseras för från olika håll.

Artikeln är givetvis intressant eftersom Polismyndigheten har reagerat på barnens rättigheter.

Sommarserien här om Stulna Barn kommer i första hand beskriva egna och andras upplevelser och helveten…

Nu tar jag inte någon ställning för eller mot Jens Samuelsson som person i inslaget, känner inte personen, men kan istället berätta vad tjänstemannen yttrade till mig i telefon hösten 2006.

Bemötandet som helhet var egentligen anmälningsbart till JO, men det tänker man sällan på som utslagen.

Oktober 2006

Tre år hade gått sedan kidnappningen 2003, från Gotland till Östergötland.

Jag befann mig på mitt arbete och tänkte att jag måste få tag i Socialchefen i den nya hemkommunen Kinda kommun.

Upplevde en stor oro över barnens situation, som egenmäktigt bortförts av modern 2003 till Rimforsa.

Modern hade också konstaterats sjuk av Visby Lasarett och dåvarande Gotlands kommun hjälpte till med en rehabilitering mot utmattning.

Gotlands kommun och Lasarettet måste berömmas för sitt bemötande!

Men det är inte lätt att fostra tre barn själv när man är helt slut, särskilt inte på en främmande ort på fastlandet, utan den andra vårdnadshavaren.

Här ska givetvis samhället vara starkare och tillse att den friska föräldern inte kan störas ut… varken av egenmäktiga föräldrar, aktivister eller okunniga inom socialtjänsten.

Intygsbärare

Utmattningen var närmast permanent beroende på fysiologisk underfunktion.

Återkommer längre fram till vad läkare och stödföreningar berättar om sjukdomen, symtom och konsekvenser.

I hela processen kring att försöka få socialtjänsten att följa lagstiftningen fanns det intyg att hämta för handläggare.

Men handläggarna lyssnade inte på graverande uppgifter eller redovisade inget om en svår problematik i sina utredningar.

Förvaltningsrätten nekade också mig som part vissa uppgifter som kunde styrka olika fenomen.

Intygen fick inte lämnas ut ens till Domaren i Tingsrätten

Varför då?

Jo, skälet som Förvaltningsrätten uppgav var att ”Skydda intygsbäraren”!

Att skydda barnen från konsekvenser av ett liv i egenmäktighet till en främmande ort utan anknytning, utan socio-ekonomisk historia, att skydda barnen från ett liv utan sina anhöriga och viktiga anhöriga på Gotland och Stockholm hade inget värde

Skydda intygsbäraren var det viktiga?

Telefonsamtal med socialchefen i Kinda kommun

Efter tre år i ett slags utanförskap, var äntligen ekonomin på väg upp, genom arbete med två jobb inne i Linköping, ibland nästan två heltider.

I samtalet med Jens Samuelsson diskuterades den svåra tiden utan mat, att äta varannan dag, om barnens situation, moderns svårigheter i sin sjukdom, etc.

Jens Samuelsson svarade:

”Du har väl gjort annat för pengarna”

Socialchefens lösryckta påstående till en utsatt pappa och vårdnadshavare som fått barnen egenmäktigt bortförda bekräftade hur dessa tjänstemän skulle fortsatt agera.

Jag visste inte att samma Rimforsa skola, som tre år tidigare hade skrivit in barnen olagligt i skolan utan mitt samtycke som vårdnadshavare, hade gjort en orosanmälan.

Återkommer längre fram med svar från den rektor som gjorde inskrivningen 2003. Denna rektor har fortsatt göra karriär, precis som socialchefen ovan, och ofta syns som socialchef i olika kommuner i Östergötland.

Fortsättning följer

Vi börjar så här, för att se om läsarna vill veta mer. Och som oinvigd är det ibland svårt att hänga med i läsning om ett ibland dysfunktionellt system.

Som läsare kan du kanske kommentera vilka svenska riksdagspartier som kämpar hårt för svenska barn och problemet med egenmäktighet?

Sverige kan aldrig lagas eller hålla ihop, så länge barnen skadas av samhället!

Jag talade 2011 med en känd svensk advokat i Stockholm om Östergötland

Advokaten berättade att denna aldrig själv hade ”vunnit” något barnärende någon enda gång i Linköpings tingsrätt.

Har själv drivit hjälpcentret Stulna Barn mellan åren 2011-16, vilket gav viktiga lärdomar om allvarliga systemfel… men som sagt, ansvariga menar att det bara handlar om svenska barn?

 

Johan Pettersson
Person ENTJ-person i Myers-Briggs. "Drivkraft, analys och beslutsamhet för att nå mål". Oberoende Social- och Hållbarhetskonservativ. Mål Leva i ett humanistiskt varmt Sverige, inte en kall delstat! Va? Se t.ex. Suburra på Netflix... Motto "Politiker som bara tänker på sig själva kommer alltid att misslyckas" Nuläge Driver gärna projekt för hållbarhet. Konsult för organisationer. Gräver och skriver om det splittrade samhället. Utbildningar Ämneslärare i Psykologi/Samhällsvetenskap/Geografi Beteendevetare i psykologi. IT-examen. Magisterpåbyggnad i psykologi och beslutsfattande. Övriga ämnen: juridik, journalistik, projektledning, teknik... Pilot

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *