Gotland Nyheter Sverige

Svenskar byggde Sverige

Svenskar byggde Sverige. Det diskuteras fram och tillbaks, av olika skäl och med olika agendor, vilka som byggde Sverige. Nu kanske många Visbybor blir retade, åtminstone alla som är EU-erotiker?

Fastlänningar byggde Gotland?

Svenskar byggde Sverige. Ja, visserligen påstås det att smålänningar utvecklade gotländska jordbruket. Med erfarenhet av sten i jorden, visade smålänningarna hur man bröt stein pa akrar.

Kanske, kanske inte… men tvivlar du på ditt gotländska arv, hur förfäder slet på åkrar, i skog och till sjöss?

Var det verkligen fastlänningar från Stockholm som stod där i sina fina kläder, hamrade, sågade, mjölkade, trålade, bröt kalk, och det mesta som byggde Gotland?

Jag såg inga fastlandsdrängar som barn i början av 1970-talet, där på filten och när det var dags för klucku tei… Gotlandsbulle…

Före datoriseringen av Gotland

Jag hann uppleva resterna av gamla Sverige, långt ute på landsbygden på fälten i När, Lau, Garde, Alskog. De gamla drängarna som var ogifta, var daglönare hos bönderna… hade inte internet, men visste hur man slog med lie.

Är så tacksam att Gotland tog det lilla lugna, skaffade el först på 1950-talet i många hem på landsbygden. Det var så orört, men ändå levande på gotländska landsbygden.

Tiden tycktes alltid stå stilla på gamla Gotland, men det var för att människorna vårdade allt som de hade byggt med sina händer och förfäders slit.

Gårdarna hade djur, lanthandel, verkstäder, affärer, företag och skolor i nästan varje socken.

Du ska tvivla på Sverige

Utveckling idag innebär att du ska tvivla på hur dina förfäder byggde Sverige. Olika aktörer med olika agendor, framförallt överstatliga EU-miljonärer… de vill inte ha din styrka, du förstör med din gotländska kraft.

De fina från städerna har försökt ta över Gotland och har lyckats med Visby, men de kan aldrig vinna över landsbygden. De har fina utbildningar, men förstår inte landsbygden… de vet vilka som byggde Sverige, vilka som byggde Gotland.

Du ska tro på EU

Svenskar byggde Sverige, men de får inte rösta i riksdagen om en egen Nationalsång… istället för att sjunga om sitt arv och land, ska svenskarna sjunga en visa om Nordens natur?

Gotlänningar, särskilt från sydöstra Gotland, kanske inte längre bör sjunga Summarn kummar av Allan Nilsson:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=5743980

Svenskar byggde Sverige

Samtidigt som en TV-serie ska visas om vilka som byggde Sverige, dök denna fotoutställning upp på internet hos Kulturbilder…

Gotland är hotat, i fråga om sitt kulturarv, vilket man kanske kan skoja bort?

Läs mer på SVT från 2017 om gutamålet:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/gutamalet-en-hotad-dialekt

 

Testa gotländska ord på:

Gutamålsgillet:

Lite kul från Expressen också (2013) om Gotland som eget Land och Roffe K och grabbarna:

https://www.expressen.se/nyheter/beviset-gotland-var-ett-eget-land/

 

 

Johan Pettersson
Person ENTJ-person i Myers-Briggs... "Drivkraft, analys och beslutsamhet för att nå mål". Oberoende Socialkonservativ; Staten behöver tillse att samhället inte kollapsar genom Tagare. Mål Leva i ett humanistiskt varmt Sverige, inte en kall delstat! Vad menar jag? Se t.ex. Suburra på Netflix... Nuläge Driver projekt för social hållbarhet. Konsult för organisationer. Gräver och skriver om det splittrade samhället. Kompetenser Ämneslärare i Psykologi/Samhällsvetenskap/Geografi Beteendevetare i psykologi. IT-examen. Magisterpåbyggnad i psykologi och beslutsfattande. Övriga ämnen: juridik, journalistik, projektledning, teknik... Pilot "Politiker som bara tänker på sig själva kommer alltid att misslyckas"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *