Nyheter

Varför brinner skolan

SVT arbetar just nu med Valet 2018. Allt från skoldebatter till migration ska debatteras av programledare och ”experter”. Branden i rubriken är en metafor för den centrala pelaren i gamla Landet Sverige. För 25 år sedan röstade Svenska Folket bort Sverige, för att hellre utveckla en EU-region. Nu är vi äntligen här?

Lärare och barn

SVT-nyheter berättade på morgonen att det saknas över 180 000 lärare, från förskollärare till Gymnasielärare. En utländsk man, som har jobbat i Sverige som gymnasielärare berättade att han har slutat. En av orsakerna var att barn mår allt sämre.

SVT är inte ensamma i denna ”nyhet”. TV4 berättade också i sina nyhetssändningar att Sveriges barn mår allt sämre. I ett inslag talade Jonas Sjöstedt om ett rättvist samhälle för alla.

KÄNSLIGA tittare varnas här påminner Jonas om barnen

Barn kommer tillbaks från sommarlovet och ska teckna vad de har gjort på lovet. Alla barn som inte har upplevt Medelhavets stränder känner att ”den där skogspromenaden” inte kan motsvara de andra barnens upplevelse. Det är svårt att skriva efter Jonas inlägg, tårarna rinner…

Samhället är kallt

Både SVT och TV4 har möjligheter att förklara för sina tittare olika orsaker till varför skolan behöver lärare, varför barn mår allt sämre…

Ja, på bästa sändningstid säger nyhetsuppläsare, programledare med analyser att ”Lärare saknas för att barn mår dåligt”, eller att ”barn mår dåligt för de inte får uppleva vad som förr kallades lyx-konsumtion.

Samhället måste förklaras

Den utländska mannen som har arbetat som gymnasielärare kanske dyker upp i SVT:s skoldebatt ikväll. Tittarna kanske får se hur läraren förklarar bildning?

Före EU och 1992 gick jag på Lärarhögskolan i Stockholm och har aldrig slutat studera efter det. Men det var inte egentligen lärarhögskolans lärare som lockade med sin bildning. Istället var det olika ämnesinstitutioners professorer och doktorer som förde över bildning och utbildning.

Lärarhögskolan var en förvaringsplats, där man skulle ”lära sig att lära ut”.

Lärarhögskolan förklarade inte världen, istället hur världen skulle presenteras

Reflektion och beslutsfattande

Möten och samtal i decennier med ”förvaltningschefer”, ”rektorer”, ”lärare”, ”socionomer” och andra liknande yrkesgrupper, som kan kopplas till utbildning, bildning och samhällsutveckling, har bildat mig.

Det saknas viktiga verktyg i reflektion och kunskaper i beslutsfattande hos flera yrkesgrupper.

Staten måste ta tillbaks samhället

Det ska också bli intressant att se om någon ikväll i skoldebatten nämner att svenska lärarhögskolors utbildning skiljer från varandra. Den del som utgör ”lärarkunskap” kan skilja sig så mycket att en lärarkandidat inte kan byta lärarhögskola.

Undertecknad har till exempel själv fyra examen och fler poäng i lärarkunskap, än vad ”normala lärare” har från ett vanligt och samma lärarprogram. Däremot är jag inte behörig, för att ”samhället” har sagt att jag saknar 4 veckors praktik.

Att ha arbetat på dagis redan 1984, och fortsättningsvis framåt på Fryshuset och Kommunala skolor som SYV, Kurator, lärare i alla stadier, specialassistent inom särskolan, fritidshem… det kan aldrig motvara 4 veckors praktik, när en enskild lärarhögskola har bestämt sig?

Att det skulle vara lärarbrist är en lögn, eftersom varken AF, Regeringen, Utbildningsdepartementet, Fridolin eller Björklund har reagerat på mina brev till nämnda mottagare.

Svaret från alla mottagare är på Bollibompa-nivå: ”Alla lärarhögskolor får själva bestämma om sin lärarutbildning”.

EU-regionen Sveriges skola brinner ned

Om det skulle vara lärarbrist på till exempel gymnasiet eller högstadiet, vilket min egen utbildning täcker… då hade åtminstone regeringen ordnat så lärarkandidater får samma utbildning i ”lärarkunskap”.

Det strukturella rasismen sprider sig som en gas i hela samhället och barnen drabbas värst, för att de vuxna är upptagna med sociala medier, lyxkonsumtion och att ljuga.

Skolan brinner ned för att det saknas en sammanhållande gemensamhet. Den svenska kulturella identiteten som lade grunden till Landet Sveriges utbildning och bildning är borta.

Landet Sverige är borta och har ersatts med EU-region, men det kommer förmodligen ingen våga tala om i kvällens TV-debatt.

SD har inte skapat detta nya Sverige som brinner!

 

Johan Pettersson
Person ENTJ-person i Myers-Briggs... "Drivkraft, analys och beslutsamhet för att nå mål". Oberoende Socialkonservativ; staten behöver tillse att samhället inte kollapsar genom Tagare. Mål Leva i ett humanistiskt varmt Sverige, inte en kall delstat! Vad menar jag? Se t.ex. Suburra på Netflix... Nuläge Driver projekt för social hållbarhet. Konsult för organisationer. Gräver och skriver om det splittrade samhället. Kompetenser Ämneslärare i Psykologi/Samhällsvetenskap/Geografi Beteendevetare i psykologi. IT-examen. Magisterpåbyggnad i psykologi och beslutsfattande. Övriga ämnen: juridik, journalistik, projektledning, teknik... Pilot "Politiker som bara tänker på sig själva kommer alltid att misslyckas"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *