Debatt Sverige

Moderaterna saknar trovärdighet i migrationspolitiken

Under några år har Nya Moderaterna försökt sig på ett avancerat cirkusnummer. En vådligt akt på slak lina där man försökt tillfredsställa alla väljare som en gång flockades till partiet och Fredrik Reinfeldt under glansdagarna. Ett omöjligt företag har det visat sig. När slöjan föll och Reinfeldts luftslott sköts i sank har partiet ställts inför ett val. Att skärpa sin migrationspolitik för att hindra strömmen av väljare som gått till SD men då förlora många av sina liberala väljare till C och LiB. Eller fortsätta på den inslagna vägen med öppna dörrar samt öppna hjärtan och se en stor del av sina forna väljare stanna kvar hos SD.

Nu har man försökt sig på en mellanväg, en sorts charad, där man försökt äta kakan och ha den kvar. Man har bjudit tillbaka de som flytt till SD, men man har bjudit med armbågen. Partiet har halvhjärtat och föga trovärdigt flagat för en restriktivare migrationspolitik. Samtidigt som man nu slutgiltligen slagit fast att man inte vill ha något som helst att göra med Sverigedemokraterna. Man har dessutom använts sig av sådan retorik att man mer eller mindre idiotförklarar SD och dess väljare nya som gamla. Ett märkligt sätt vinna sympatier.

Dessa halvmesyrer har dock varit tillräckligt för att uppröra den liberala falangen inom M och sätta partiledningen än mer i klistret. En klassisk ”moment 22” situation med andra ord. Lösningen kan enligt min mening aldrig vara taktiska finter, halvlögner och tomma löften. Man måste vara ärliga och inse att två så fundamental skilda uppfattningar inte kan rymmas inom ett parti eller en allians heller för den delen.

Moderaternas partiledarbyten och utspel förändrar inget och lurar inte heller någon. Man är fortfarande ett liberalt parti som drömmer om ett land med mer eller mindre öppna gränser och fri rörlighet. Vackert så. Bra. Nu är det dags att stå för det fullt ut. Det är dags att inse att de väljare man en gång förlorat till invandringskritiska alternativ aldrig kommer tillbaka. Försök i stället med gammal hederlig politisk debatt, i den kommande valrörelsen, övertyga mig som väljare om varför jag skall rösta på Nya Moderaterna och deras vision om fortsatt massiv invandring till Sverige.

Mathias Hackzell
Född 1973, oberoende konservativ med viss dragning till både libertarianism och sund nationalism. Boendes på mellersta Gotland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *