Krönika Sverige Världen

Yttrandefriheten är nu under öppen attack

Ingen har kunnat missa hur attackerna mot vår yttrandefrihet blir allt tydligare och frekventa. För den som hyser för etablissemanget obekväma politiska åsikter är det inget som är nytt eller förvånar. Det är något man vant sig leva med. Men tidigare har det mer rört sig om en osynlig hand som lagt en blöt filt över debatten. Ett osynligt tryck som renderat i självcensur. Man visste vad man fick säga och inte säga för att inte göra sig omöjlig och frysas ut i vardagen.

Internet innebar en revolution på stort sett alla plan, men frågan är om inte den största förändringen kom när det gäller individens möjligheter att forma sina egna tankar och personliga åsikter. Man fick dessutom en helt ny plattform för att fritt kunna utrycka dessa och dessutom knyta kontakter med likasinnade.

Från att varit helt utelämnad till medieföretag och deras propagandister som totalt kontrollerades av maktens män, kunde man nu ta del av hela informationsflödet och bilda sin egen uppfattning och åsikter.

Detta har naturligtvis varit spetsig nagel i ögat på de som suttit bekvämt och ohotat på de politiska och finansiella resurserna. Redan från början ”varnade” man för internet. Det var där ondskan frodades. Knarkare, nazister, pedofiler, maffian, fan själv och hans moster skulle komma att använda nätet för sina dunkla syften.

Men samtidigt insåg man också Internets enorma potential för att kunna främja sina egna intressen, kanske framför de kommersiella. De är därför min uppfattning, att det var därför man till slut beslöt att släppa nätet fritt och storsatsa på IT. Jag tror faktiskt också att många ljusskygga individer i samhällstopparna bitterhet ångrar detta idag. Det kom att kosta så mycket mer än det smakade. Man öppnade ”Pandoras ask” och gav plebejerna frihet.

Reaktionerna och försök till ”damage controll” har förstås funnits. Diktaturer som Kina med fler har censurerat nätet mer eller mindre dag ett. I det ”fria väst” har det varit svårare. För här har man i snart ett sekel hållit värdeord som demokrati och yttrandefrihet svindlande högt. Faktum att det gränsat till religion. Men det var förstås när ”dom” kontrollerade vad orden innebar.

När partier man ogillar börjar få röster och folkomröstningar ger fel utslag är det tydligen inte lika roligt längre. Nu verkar man ha bestämt sig för att sluta låtsas. Yttrandefrihet och demokrati är inte för alla. Bara för dom med rätt åsikter. Debatten har övergetts i brist på argument. Nu vill man verka genom lagstiftning och drev på nätet.

Utvecklingen är verkligen tragisk och djupt oroväckande. Medborgare tystas och mobbas nu helt öppet och till och ministrar deltar i lynchningarna på nätet. Man använder sig av åsiktsregistrering och åsiktslagstiftning för att komma åt ”kättarna”. Man vill dessutom utöka dessa ytterst luddiga och godtyckliga lagar. Vi har dessutom de ledande medieföretagen som i ett sista försöka att rädda den särställning man tidigare haft till och med ger sig på sökmotorer som visar fel. Man vill dessutom att företag i monopolställning som Google och Facebook blir ännu mer drakoniska i sina redan repressiva åtgärder mot oliktänkande.

Detta är en form av våld mot medborgarna som är extremt otäckt. För detta är bara början. Historien visar att om man som maktutövande väljer dessa lösningar så kommer bara förtrycket bara att öka. Våldet kommer flytta från cyberrymden ut den verkliga världen. Böter kommer att bli fängelsestraff. Politiska åsikter och partier kommer att förbjudas. Sen sitter vi i skiten på riktigt. I en diktatur.

Mathias Hackzell
Född 1973 och uppvuxen i Visby. Boendes i Stockholm under tjugo år för att sedan återvända till Gotland 2013. Oberoende nationalkonservativ skribent med ett lokalpatriotiskt fokus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *